08 mars 2010

Flickan från ovan

 

The lovely bones filmaffisch 

För en stund sen kom vi hem efter att ha sett filmen “Flickan från ovan” på bio (“The Lovely Bones” är den engelska titeln). Det var en film som verkligen berörde mig. Filmen baserar sig på Alice Sebolds roman “Flickan från ovan” som jag läste för flera år sen. Jag tyckte att  boken var bra och visste genast att jag ville se filmen.

Flickan från ovan Saoirse Ronan 2

Den handlar om 14-åriga Susie Salmon som våldtas och mördas av deras granne på väg hem från skolan. Om hur hennes familj försöker leva med och hantera sorgen och saknaden efter Susie och den förfärliga ovissheten om vad som hänt henne medan tiden går utan hon inte hittas. Om Susie som uppe från sin himmel ser ner på sin älskade familj och följer dem i sorgearbetet och deras försök att gå vidare i livet.

Flickan från ovan Saoirse Ronan

Filmen berättar på ett finstämt sätt om livet efter detta, i den himmel där Susie befinner sig. En oändligt vacker och förunderlig plats. Därifrån ser Susie sin familj och försöker sträcka ut sin hand till dem. De inser att hon är död, men anar att hon finns kvar hos dem fast hennes rop inte når riktigt ända fram.

Flickan från ovan film 2

Men det är inte bara det vackra som omger Susie uppe i hennes himmel. Där finns även mörka minnesbilder från det som hände henne. Dessutom gör  hennes förtvivlade försök att nå fram till sin familj liksom pojken hon var kär i utan att lyckas  henne ledsen.

The lovely bones

Susie ser sin familj i både sorg och glädje. Åren går och till slut närmar sig gåtan sin lösning. Susie hittar den väg hon måste gå och äntligen blir hon fri. Det är tid att hon önskar alla ett långt och lyckligt liv.

Flickan från ovan film 3

Eftersom jag för inte så alldeles länge sedan själv mist en nära anhörig – min pappa- tror jag att den här filmen berörde mig särskilt mycket. Är det så där vackert i livet efter som i filmen? Finns våra nära och kära som gått bort med oss, ser de ner på oss från sin himmel och följer oss på vår väg genom livet, vakar över oss och ser till att vi ska ha det bra? Allt det där hoppas jag, det vill jag tro på. Det är en vacker tanke.

Jag önskar er alla ett långt och lyckligt liv.

11 kommentarer:

Meonlyster sa...

Filmen rekommenderas varmt.

Anelias hantverk sa...

Visst finns dom med oss varje dag, jag har själv erfarenhet av det!
Verkar vara en fin film som jag kanske borde se.
Ha en bra dag!

Ingela sa...

tack, och tack det samma!

alegni sa...

förresten finns det lite ikeatuliaisia som väntar på dig här :)

Galleri MochB sa...

Tack för både bok och filmtipset!

Kris sa...

Verkar vara en film som jag borde se!
Jag vet att det finns mänskor runt oss, som vi inte alltid kan se, men vi kan förnimma oss att de finns, bara vi har tid att stanna upp och känna!
Ha en fin vecka!
Kram
Kristina

Lyckoslanten sa...

Tror att jag skulle tycka om att se den filmen! Tack för tipset och ha en fin dag! ♥

Moster och jag sa...

Kanske det blir att åka på bio för det verkar att vara en film som jag skulle tycka om. Näsduken med också!!

Så tack för tipset!
Ha en trevlig vecka! Maj-Gun

Lottaspace sa...

Låter som en fin film.
Trevlig helg!
Kram, Lotta

Lilja's Corner sa...

Då jag sett reklamen har jag tyckt att filmen verkar lite läskig, men din beskrivning och bilderna är väldigt vackra.

Jag är helt säker på att själen inte förvinner när man dör, men var den tar vägen vet jag förståss inte... Kanske förenar sig den energi som finns i själen med världsalltet, i blommorna, träden och i de generationer som föds efter oss.

A home far away sa...

Åh den filmen måste jag se!!

Ha en fin dag
Kram Gunilla i Singapo