08 januari 2010

Kölden den biter…

Kölden har fortfarande inte släppt sitt grepp om oss. Igår gick temperaturen ner ända till –27,2 grader och det är verkligen KALLT! I skrivande stund är det “bara” –23,3 grader, men det räcker minsann till det också. Trots kölden var det andlöst vackert igår när solen sken på de snöklädda träden, jag satt vid köksbordet och beundrade träden i skogsbrynet hos grannarna. Kunde inte låta bli att plocka fram kameran också, hoppas de inte trodde det var dem jag spionerade på och fotade ifall de såg mig i fönstret… De tror säkert jag är knäpp som smyger runt huset och på gården med kameran i högsta hugg då och då, men de måste väl få tro det då! ;) Före jul, när snön kom, skämtade jag med min man och sa att han borde limma fast snön i träden så den hålls kvar, och jag tror bestämt att han tog mig på orden och använde ett väldigt effektivt lim, för snön sitter fortfarande kvar i träden och så här länge brukar den verkligen inte göra det! Det känns nästan magiskt, som att befinna sig i en förtrollad sagovärld…

PC270022

Idag är det fredag och helgen står för dörren. När det är så här kallt får man snällt stanna inomhus och mysa istället. Äta och dricka något gott och njuta av värmen. Här är Pentik-brickan jag fick i julklapp fylld med godsaker. Gott morotsbröd från Svenskt Mathantverk, krukost á la Ernst, pepparkaksrullar och vindruvor, och i bakgrunden glöggen vi köpte i Haparanda. Gott! :) Det enda jag har att klaga på är att Ernsts krukost blev väldigt hård när den stått i kylskåp, och grynig… Den får stå framme ett bra tag innan den alls blir lite mer samarbetsvillig och bredbar. Ja ja, allt kan väl inte bli perfekt heller…

PC270034

På trettondagen  hade vi tänkt åka skridskor, men det var så kallt på kvällen att vi lät bli. Det är ju inte roligt om man fryser om tårna efter bara en liten stund, så då väntar vi hellre tills det blir varmare. Jag fick nya skridskor förra julen och håller fortfarande på att öva upp mig efter att inte ha skrinnat på bortåt 14-15 år… Lite vingligt går det, men det gick ändå över förväntan förra vintern. Fast det är ju ett tag sen förra vintern när jag senast stod på skridskorna, så man vet ju inte hur det går nu, kanske jag får börja om från noll igen…

PC270027

Får det lov att vara en pepparkaksrulle? De var försvinnande goda, och jag som alltid älskat punschrullar måste ju testa dessa!

Ha det så gott i helgen!

21 kommentarer:

Lena sa...

De där pepparkaksrullarna ser härliga ut! Mums!

Anonym sa...

Jag måste berätta att jag väldigt ofta kollar din blogg av den enkla anledningen att jag tycker bilden du har av lingonkransen med hjärtat är så fint. Helt underbart!
(Hoppas den "står sej" länge än)
En god fortsättning på år 2010.

Vform sa...

Vi har också satt "klister" i naturen :o) Hoppas det sitter kvar fast det blir lite varmare så småningom!
Vilka godsaker du visar :o)

Ha det bara bra i helgen!

Skogsdoft & havsbris sa...

Anonym: Roligt att du gillar lingonkransen! Den kommer nog att hänga med ett tag till! :) Du är så välkommen att kika in här när du vill!
God fortsättning på det nya året till dig med! :)

Unknown sa...

Hej vännen,

Så mumsig den ser ut pepparkaks rullen!!!!
Tar gärna en, hihihi

Hu så kallt ni har det. Just nu har vi ca -10 och det är kallt härnere må du tro.
Blåsten gör att man kan lägga till minst 10 grader till.....
Fast solen lyser så vackert, ja förutom då att man ser allt damm och annat smuts.... fönsterna....
Men vad gör det!!!!

Jag åker till solen på söndag så jag bryr mig inte så mycket.

Men det är klart skönt att komma hem till ett fint städat hus, så det blir väl ett varv med dammsugaren imorgon.

1000 tack Lilith för att du alltid är så gullig och lämnar så goa kommentarer.
Uppskattas!!!!!! Lite kass på att vara lika duktig tillbaka, men du finns i tankarna.

Ha en skön helg
kramisar Jeanette

Lyckoslanten sa...

Visst är det fantastiskt vackert ute nu, men inte lika kul att vistas ute. Jag var rastvakt idag och håret frös till is och dessutom tog jag en flygtur när jag stod i vägen i pulkbacken. :o) Härliga matbilder du visar. Pepparkaksrulle har jag aldrig smakat, ser trevligt ut! Ha en skön helg! ♥ Ann-Lis

Liljas Corner sa...

Jag har hållit i dom där rullarna flera gånger i affären, men inte nännts köpa hem dem. Men om du säger att dom är goda så måste jag ju prova :)
Va modigt att skrinna, tycker jag! :) Jag minns bara hur ont det tog i fötterna och hur vinglig man var på benen på den tiden då man måste skrinna i skolan. Men vid närmare eftertanke skrinnade vi nog ofta på fritiden också, och då jag var riktigt liten ville jag bli isprinsessa :)
Ja det är nog så fint ute nu. Imorgon blir det nog att palta på hundarna ordentligt och ta med dem och kameran ut i solen!

Kamomilla sa...

Ser gott ut! verkligen!!

Ha en skön helg!

Vitaboet sa...

Hej hej. Ville bara titta in och säga hej.
Åh herregud så gott det där såg ut då...måste testa:).

Hoppas du haft en fin jul och har ett bra nyår:).

Kram Camilla

The Secret Garden sa...

Den där rullen ser verkligen smaskig ut!!
Nä nu får det vara nog med kylan. När det är kallt så här länge och mycket så äter sig kylan in i huset. Ibland funderar jag på om man ska ha jackan på sig inomhus...men då blir det liksom ingen skillnad när man går ut, om man vänjer sig vid jackan liksom. :)
Vi drog ner rören till skorstenarna i höstas så vi har inte skaffat tillräckligt med ved. Var väl lata och sköt upp det i somras. Men nu när skorstenarna är fixade och det bara är att elda som man vill i kakelugnarna så har vi inte tillräckligt med ved. Typiskt!! Får göra något åt det till våren, men det är ju då det.

Trevlig helg!

alegni sa...

mmm... den där brickan hade jag gärna satt mina klor i. eller rättare sagt i det som ligger på brickan ;)
visst är det mysigt med snön som ligger som klistrad på träden ännu. så här vacker har vinter inte varit på LÄNGE!

♥ Fyra årstider sa...

Den såg himmelskt god ut.
Kram Lotta

Hem och Lycka sa...

Å mums vad du frestar nu när jag sitter och har mitt eftermiddagssug ;-)

kram

Blåbär och Mjölk sa...

Jaaa jag vill jättegärna ha en pepparkaksrulle! :))
Ser jättesmarriga ut.
Vad kallt! Brrr...
I dag har vi haft ca 7 grader. Lagomt. Synd bara att jag har feber.
Hoppas du är okej vännen?
Önskar dig fina dagar!
kramen / Åsa.

alegni sa...

vilken tur att det ändå inte var nån dyrare grej som försvunnit. eller att du inte kunde hitta dina mormorsrutor ;)
jodå, vitrinskåpsmålningen går framåt. jag har kanske kladdat färdigt nu. det var lite knepigt i med fönstren, eller vid karmkanterna, men om man inte går för nära och granskar, ska det nog gå bra att ha det som det är nu ;)
imorgon får jag äntligen plocka i skåpet tillbaka!

alegni sa...

glömde svara på sin frånga om sprutan. jag fick svinisspruta i ena armen och stelkrampsspruta i den andra. jag har haft ont i armarna, men inga andra biverkningar so far, så not to worry, det går säkert lika bra för dig.

alegni sa...

otroligt att du lyckades gå ut ur affären utan att köpa något! grattis :)
b. beauty fanns "förr i världen" på handelsesplanaden, nära f.d. adams.

Mina dagar sa...

Pepparkaksrullar? Det har jag aldrig hört talas om! Dom ser ju supergoda ut!! Var dom det?
/Eva

femtiovitakvadrat sa...

Mmmm pepparkaksrullarna är verkligen jättegoda, och hu så kallt ni har det... här klagar jag över -15... Tusen tack för alla kommentarer på vår blogg, dom är uppskattade! Ha det bra Kram Patricia

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Vet ju inte hur dessa pepparkaksrullar är gjorda men är man som jag älskare av pepparaksdeg får jag ju lust att göra sådana av bara degen ;)