19 augusti 2010

Vår Norgeresa

Nu ska jag äntligen ta mig tid att sätta mig ner och börja skriva om vår Norgeresa förra månaden. Börjar bli hög tid att göra det, det är ju snart en månad sen vi kom hem från resan! Vad tiden går fort… Jag kommer att dela upp reseberättelsen över flera inlägg, annars skulle det bli på tok för långt eftersom det finns så mycket att berätta om och visa.

13.7 Umeå-Östersund

Vi började vår resa den 13 juni med båten över till Umeå. Vi gav oss iväg i strålande solsken och det var varmt och skönt, perfekt resväder. Strax innan båten skulle avgå gick dock solen i moln och det kom en regnskur med kyliga vindar, så det blev till att söka sig inomhus – om man nu kan säga så då man befinner sig på en båt! Vi träffade ett par bekanta som vi pratade bort en stund med, annars förlöpte resan över rätt händelselöst. När vi sedan kom över till svenska sidan var det +19 och mulet när vi körde via Höga Kusten. Där var det fint, men tyvärr väldigt disigt på många håll så man såg knappt något alls av de fina vyerna.

P7130017

Här är Höga Kustenbron i dimman. Vi pausade på en rastplats strax före bron där man hade fin utsikt, synd bara att dimman gjorde så man inte såg så mycket av de fina vyerna. Därefter åkte vi vidare och så småningom kom solen fram.

P7130035

Här var det en fin utsiktsplats, och i bakgrunden kunde man ana att landskapet började bli mera kuperat.

Vi kunde konstatera att Sverige verkligen är loppislandet med stort L! Överallt såg vi skyltar ute vid vägkanten där det stod LOPPIS och ANTIKT. Tänk om man hade kunnat besöka dem alla, vilka fynd man kunde ha gjort… Vi stannade till vid ett loppis och åh vad det skar i hjärtat när jag var tvungen att lämna kvar det fina Kockum-durkslaget jag så länge velat ha – tyvärr hade vi inte tillräckligt med svenska kronor med oss för att finansiera ett sånt inköp och att betala med kort var det ju inte heller tal om där ute på vischan…

I Ragunda stannade vi vid Döda fallet som var en intressant plats. Man kunde vandra runt området och längs en naturstig och läsa om projektet att på 1700-talet leda om Storforsen vilket misslyckades och orsakade en stor katastrof när Ragundasjön tömdes på vatten på 4 timmar och Storforsen tystnade för alltid, därav Döda fallet. Fascinerande!

P7130064

P7130074

Här har Storforsen en gång i tiden dånat fram. Vad mäktigt det måste ha varit!

P7130089

Mäktiga klippformationer och vattenfyllda hål.

P7130097

Naturstigen bjöd på riktig trollskog.

P7130099

P7130127

Här hade värmen kommit ikapp oss och det var ganska svettigt att vandra runt i 28 grader. När vi fortsatte färden dröjde det dock inte länge innan det igen blev omslag i vädret, blixtar och dunder och regn! När vi kom fram till Östersund, där vi skulle sova första natten på vandrarhem, var det bara +16 grader och regnet stod som spön i backen. Då var det lagom roligt att i kjol respektive shorts först försöka hitta rätt ingång till vandrarhemmet och sen släpa väskorna från parkeringen runt huset och uppför trapporna – behöver jag säga att vi var ganska så våta och frusna när vi äntligen kom in på vårt rum!

14.7 Östersund-Trondheim

P7140165

Vandrarhem Ledkrysset i Östersund. Det ligger i en gammal brandstation och var nyrenoverat och fräscht. Kan varmt rekommenderas!

P7140203

Utsiktstornet ute på Frösön.

P7140201

Utsikt uppe från utsiktstornet. Storsjöodjuret såg vi dessvärre inte till.

P7140232

Lunchpaus på en fin rastplats utanför Åre. Stort pluspoäng till de välskötta svenska rastplatserna med toaletter med rinnande vatten och t o m varmluftshandtork! Inga dragiga och kalla utedassmodeller utan papper här inte.

P7140244

Ett besök här kunde vi ju bara inte missa, när vi körde genom Åre! Det är inte varje dag man får gå och botanisera bland deras godsaker på plats och ställe, och kika in på chokladtillverkningen. Åh så mycket gott där fanns! :) Många sorter som man inte får tag på här hemma hos oss. Så då gäller det att passa på! ;)

P7140274

Första stoppet i Norge! En fin fors bredvid rastplatsen. Men hu vad kallt det var, bara +11 grader! Kändes som vinter när vi kom från värmeböljan där hemma. Det blev att plocka fram både ylletröja och strumpbyxor mitt i sommaren.

P7140296

Fint hus ute på den norska landsbygden. Ett sånt hus skulle man gärna bo i! På färden genom Sverige och i den här delen av Norge reagerade vi på att många hus var väldigt fint utsmyckade med vacker snickarglädje.

P7140330

På resan hade vi bara bokat första och sista natten på svenska sidan på förhand, resten av resan sökte vi boende vartefter. Första natten i Norge blev det tält på Flakk camping utanför Trondheim, alla stugor var nämligen fulla. Men det gick bra, trots att det var bara runt +10 grader! Då var det skönt att krypa ner i den varma sovsäcken.

P7140355

På natten vaknade vi av att det blåste så hårt att vi trodde tältet skulle blåsa sönder. Vi gick ut och kollade eftersom vi trodde tältpinnarna skulle ge vika, men vi hade inget annat val än att krypa in i tältet igen och hoppas på det bästa och försöka somna om. Och morgonen kom och tältet stod kvar, till vår lättnad.

P7140329

Den här lilla husvagnen såg rätt rolig ut. Undrar hur det skulle vara att campa i en sån, kanske som att sova i en lekstuga?

P7140347

Utsikt från piren vid färjområdet bredvid campingen.

P7150358

Fortsättning följer…

7 kommentarer:

StrandviksVillan sa...

Vilken fin och spännande resa ni varit på! Dit vill jag och mannen också åka nån gång, men det blir väl nog utan barn isf, tror inte dom skulle uppskatta en sån resa.
Huvva att sova i tält i blåsten!! Den lilla husvagnen såg kul ut :)

Ha det fint!

Nette Cecilia sa...

Vackra vyer du bjuder på o spännande resa ni haft ser framemot mer bilder,Kram Nette

Galleri MochB sa...

Början på resan låter som vår norgeresa för xx antal år sedan. Och nästa år ämnar vi göra den igen med barnen, så det passar bra med lite uppdatering och nya tips :O) Ser framemot fortsättningen.

Monica sa...

Vilken härlig resa ni gjort och underbara foton och minnen har ni att njuta av hela vintern. Har också besökt en del av era resmål.
Ha en fin helg!
Kram Monica

Hem och Lycka sa...

Tack snälla för awarden, den värmer! Jag har dock slutat lämna dem vidare men jag tar till mig den och blir jätteglad!

kram Mia

Livet på Vestergård sa...

Vilken fin reseskildring! Vi ser fram emot fortsättningen :)
Kram Kicki

Kamomilla sa...

Vilka ställen ni fått se!!