03 januari 2011

Från knopp till blomma

Den här gången lyckades jag tajma in min röda amaryllis så den blommade precis till jul.

amaryllis med ram

Det var intressant att följa dag för dag hur knoppen började slå ut.

amaryllis med ram

För var dag som gick blev vecklade knoppen ut sig mer och mer… Den liknade nästan en tulpan som höll på att slå ut.

amaryllis med ram

Det är ett riktigt naturens under, även om det sker hemma i ens eget köksfönster, att se när knopparna slår ut och utvecklas till en vacker blomma.

amaryllis med ram

Från början är det bara en stor grön knopp som man bara kan gissa sig till vad det ska bli av, ju mer knoppen slår ut desto mer ser man vad det ska bli för något.

amaryllis med ram

Till sist blir det en stor ståtlig blomma som lyser upp i vintermörkret.

amaryllis med ram

Det här gör det mödan värt att spara amaryllisen från år till år och vårda den ömt, för att sedan belönas med denna blomsterprakt. Fast växten kan kännas stor och skräpig under resten av året och tar upp plats så är det ändå en speciell känsla när amaryllisen blommar om år efter år. Nu har den blommat ut och det är dags att flytta bort den från köksfönstret för den här gången. Jag har en amaryllis till men den var betydligt senare i starten, så det kommer ännu att dröja ett tag innan den blommar. Men vad gör det att den inte blommade till jul, det är lika roligt att få njuta av den i ett senare skede också! Då kan det behövas något som piggar upp i fönstret, när alla juldekorationer är undanplockade och det ser kalt och tomt ut.

3 kommentarer:

Lyckoslanten sa...

Ja då får jag lyfta på luggen för dig! Jag har aldrig lyckats eller ens haft tålamod att ge amaryllisen liv år efter år! Däremot har mina amaryllisar denna säsong varit otroligt tåliga och blommat med flera knoppar om vartannat! Ha en fin första vecka! ♥

Nette Cecilia sa...

Vackert med ryllisar ,ett år satte jag knölen i potatislandet när vi satte potatis o glömde bort den döm om min förvåning nä vi började ta upp potatis o hade en blommande Amaryllis i landet ,så kan det gå,kram Nette

alegni sa...

jättefin! var förvarar du dem under resten av året?