03 oktober 2009

Bastuprojekt

I vintras skrev jag om bastun vi planerade att köpa så småningom, vår drömbastu som vi hade fallit för på en mässa förra hösten. En bastu som hade levererats färdig till gården, allt man hade behövt göra själv var grunden. Men varför ta den enklaste vägen när man kan göra det svårare och mycket mer tidskrävande? ;)

Hade vi väntat tills vi hade kunnat köpa den färdiga bastun hade vi fått spara ett bra tag innan drömmen om en egen bastu hade uppnåtts, för direkt billigt hade det inte blivit. Kändes nästan tröstlöst. Men så en helg i april när vi varit och handlat fick vi syn på en annons på butikens anslagstavla om ett stockbastupaket till salu. Vi nappade på det och nästa kväll for vi och tittade på paketet, som var splitternytt och fortfarande i fabrikspaketet. Personen som hade köpt bastun till sin sommarstuga ifjol hade tyvärr inte tid att bygga upp den i sommar och var rädd att stockarna skulle förstöras om de fick ligga längre. Så då sålde han den hellre vidare. Och tur var det för oss! Efter lite övervägande, ville vi ha just den här bastun, som skulle innebära så mycket mer jobb, eller vänta och betala dyra pengar för den bastu vi tänkt köpa? Till sist slog vi i alla fall till, för vi fick bastun till ett mycket bra pris och det var i slutändan det som avgjorde det hela. Det var ändå frågan om ganska många tusenlappar vi sparade på det sättet. Vi ville ha den i samma stil som bastun vi från början hade tänkt köpa, och det kändes riktigt spännande att få åka och hämta stockpaketet och sätta igång och planera.

   

Först och främst gällde det att riva den gamla ladan som stod på platsen där bastun skulle byggas, och hundhagen framför den. Ladan ska vid senare tillfälle, antagligen nästa sommar, byggas upp igen på annan plats på tomten. Sen var det dags för grunden, och i början av juni kom grävmaskinen och ställde till med totalt kaos på gården! Det skulle grävas för både grund och dränering och det blev ett större projekt än vi hade föreställt oss. Hela gårdsplanen såg ut som ett slagfält! Tänk att en ändå relativt liten bastu kan ställa till med sådant kaos. Ett långt dräneringsdike tvärs över gården, stor grop för grunden, enorma jordhögar och massor av stora stenar som grävdes upp ur jorden.

   

   


När allt det var klart fick bastuprojektet vila ett tag pga bröllopet. I juli tog vi tag i projektet igen med nya krafter. Grunden skulle gjutas och rappas och sen var det äntligen dags att börja bygga upp stockarna och se bastun ta form. Spännande att vara med om alla olika skeden i byggandet, jag som aldrig har byggt något förr i hela mitt liv!

   

   

   Färgen får nog många att höja på ögonbrynen, grannarna hade väl förväntat sig att den skulle bli röd som huset! Men vi ville ha en bastu av det lite ovanligare slaget, just som bastun vi från början hade fallit för. Så den blev svart! Nu har vi kommit så långt att tak, dörr, fönster och veranda är på plats. Just nu håller maken på att fylla upp jord runt grunden och sen ska trappan göras. Efter det blir det dags att ge sig på insidan. Det går inte så fort framåt när man gör allt själv, men å andra sidan behöver man ju inte stressa heller och visst kommer det att bli roligt att ha en bastu som vi själv har byggt!

   

Jag får återkomma vartefter projektet fortskrider och visa nya bilder. Ha det så gott! :)


9 kommentarer:

alegni sa...

ni har ju kommit en god bit på vägen i alla fall. färgen tycker jag är superläcker!
ska komma o beskåda den med egna ögon nån vacker dag :)
skön lördagskväll!

Åsa´s Blåbär och Mjölk sa...

Hej på där! Tusen tack för din rara kommentar och titten inne hos mig. Så kul när nya bloggerskor tittat in. :) Du är hjärtligt välkommen tillbaka när du vill!
Jag gillar din sida. Hel mysig! Vilka vackra bilder du tar. Det syns att du gillar att fota...eller hur? :)
Åhh så ni har gift er, stort grattis!!! Vad vackert! Sååå fina bilder... ska skrålla ned och titta lite till på din sida, hihi.

Önskar dig en fin helg!
Kram / Åsa.

Åsa´s Blåbär och Mjölk sa...

Bara jag igen, jag glömde ju berömma din härliga bastu. Himlar mina dar vad ni har jobbat!!!
Men gud så bra det blev sen :)

Kram kram / Åsa.

Kamomilla sa...

Den blir superfin! Gillar svarta hus! Det blir vita knutar?

The Secret Garden sa...

Hejsan! Har precis ramlat in på din blogg. Jag är likadan, man ser något man vill ha men så är priset "inte det rätta" som man säger:) Och så väntar man ett tag och så vips så dyker någonting upp som man kan göra om så att det blir som man tankt sig, fast till rätt pris. Och det är så mycket mer känsla i det! :)

ღ Fyra årstider sa...

Men vad roligt!! Vi har med egen bastu..det är super skönt på vintern.
Kram Lotta

Lilja's Corner sa...

Det där kommer att bli jättefint! Så häftigt med svart! Visst är det jobbigt ibland då man bygger själv, men det är såå värt mödan i slutändan att ha något man själv byggt och bestämt hur det ska bli!

zinkbaljan sa...

Oj vad ni grejar! Ska bli kul att se sedan när det är klart!!! :=)


Kraaaaam

Åsa´s Blåbär och Mjölk sa...

Hej igen!
Kikar bara in för att se om du har något nytt fint inlägg på din blogg! :)
Jag förstog att du gillade att fota. Det syns!!
Kan tänka mig att ni hade det gudomligt i Italien ;).

Kanske jag ska ta och länka din sida, så att jag ser bättre dina inlägg.. Får jag det?

Önskar dig en fin kväll!
kram 7 Åsa.