18 februari 2010

Nytt på köksfronten

Eftersom vår efterlängtade köksrenovering inte är aktuell ännu så får man göra det bästa av det kök man har.  Hitta på lite små lösningar som både ger mer förvaring och piffar upp så länge. Bristen på arbetsytor är det förstås inget att göra åt, det är bara att försöka stå ut med de pyttesmå ytor vi har idag ett tag till.

P1140345

För ett tag sen bytte vi ut kökskranen. Den gamla läckte och när min man skruvade bort den visade det sig att det rostat hål bakpå kranen! Så det var verkligen hög tid att den byttes ut. Det är ju populärt med såna där bågformade kranar idag och vi såg en snygg vi gärna skulle ha köpt, men eftersom våra köksskåp sitter lägre ner än vad som är standard idag (vilket förstås är bra för mig som är kort!) så hade en sån kran varit för hög. Men man kan alltid byta ut den nuvarande kranen sen när det blir aktuellt med ny köksinredning…

P2100408

P2100409

I hörnet när man kommer in i köket har maken satt upp hyllor. Där var det tidigare tomt vilket egentligen var slöseri med det dyrbara utrymmet i köket. Väggen bakom går snett vilket betyder att hyllorna också är av sned “hörnmodell”. Lite opraktiskt visserligen, men det blev i alla fall riktigt bra med hyllor där och gav värdefullt förvaringsutrymme. Varför hade vi inte tänkt på att göra detta förr?! Vi vet inte riktigt om vi ska låta de nedre hyllorna vara öppna, för vi har ju ingen dörr att sätta dit och det känns onödigt att beställa en helt ny dörr till en för övrigt rätt sliten köksinredning som ändå ska bytas ut så småningom. Det är kanske inte så snyggt att se diverse kastruller och ugnsformar, och så ger det dessutom fritt inträde för både damm och hundhår att ha hyllan öppen. Något slags draperi kanske vore lösningen?

P2100403

Pasta på en av de övre hyllorna. Den färggranna pastan till vänster köpte vi med oss hem från Italien i somras.

P2100405

På följande hylla står sockerburken och träunderlägg från Pentik.

P2100406

Gamla glasburkar som jag hittat i mammas skåp. Ibland kan man komma över riktiga skatter!

Nya handtag har vi också satt upp. Jag hade för länge sen tröttnat på de slitna handtagen vi hade innan och tjatat om att vi skulle skaffa nya. Den här gången gjorde jag slag i saken när vi var på Ikea och plockade resolut handtagen i köpvagnen. Nu skulle handtagen bytas, så det så! Och det blev klart bättre med de nya handtagen, trots att själva köksskåpen har sett sina bästa dagar. Tycker de ger en lantlig känsla åt köket.

P2160072

P2160070

Ni får ursäkta de något mörka bilderna, det är ju som bekant inte så lätt att fota inomhus vintertid…

4 kommentarer:

Anelias hantverk sa...

Blev ju som nytt ditt kök! Snygga handtag på skåpen! Ja visst skall man utnyttja alla hörn, blev ju riktigt bra det också.
Ha det bra!

alegni sa...

handtagen gör jättemycket. vi gjorde en handtagsrenovering när vi bodde i lägenhet för lääänge sedan, och bara det gjorde att det blev ett helt nytt kök!
öppna hyllor är trevliga tycker jag, men om du inte vill visa kastrullerna, funkar det säkert ypperligt med ett draperi.

Sjovillan Susanne sa...

Fina handtag,alltid kul att förnya lite,själv längtar jag till vi ska bygga ut hallen och toan :)
Kram Susanne.

Anna-P sa...

Hej. Smart lösning med att utnyttja utrymmet. Förvaring är dyrbart hos oss också. Det är alltid för lite av den varan. Tänkte ge dig ett litet enkelt tips till skpdörrar. Snickra en ram i storleken som du behöver som skåpdörr som du sedan häftar fast hönsnät över och på insidan av den "dörren" kan du drapera med ett tyg. Den egentillverkade skåpdörren kan du lätt fästa med mindre gångjärn och ha en krok att stänga den med. Hoppas du förstod min beskrivning. Tack för länken. Ska kika in där vid ett annat tillfälle då jag har lite mera tid. Trevlig kväll.