06 februari 2011

Söndagsbilden vecka 5

 

P2030455

Idag blir mitt bidrag till söndagsbilden en bukett tulpaner som står på köksbordet. Tulpaner är något som verkligen piggar upp den här tiden på året, och blir man dessutom överraskad med en bukett av sin andra hälft en vanlig vardag ger det extra guldkant på tillvaron! Något som verkligen kan behövas eftersom det varit ett par väldigt omtumlande dagar.

P2030461

Tidigt, tidigt i fredags hände något väldigt, väldigt obehagligt. Jag hade legat vaken ett tag och precis gått ut till badrummet när jag hörde att det var något som föll. Min första tanke var att en av hundarna hade råkat välta torkställningen med tvätt, eller att maken vaknat, stigit upp och råkat välta omkull något. Men eftersom tvättställningen inte stod där ljudet kom ifrån stämde det inte, så jag gick tillbaka till sovrummet och där låg Minttu, vår golden retriever, på tröskeln och fick precis ett riktigt otäckt krampanfall. Maken vakande och rusade förskräckt upp ur sängen, och vi stod båda där helt handfallna. Det fanns ju inget vi kunde göra, och det kom för oss båda två att tänk om hon dör, här och nu, mitt framför ögonen på oss. När en så pass stor hund får ett krampanfall är det verkligen obehagligt kan jag tala om! Anfallet varade åtminstone ett par minuter innan det till slut släppte. När maken sen skulle gå dit för att torka bort fradgan ur ansiktet på henne kände Minttu inte igen honom, utan började morra och skälla vilket också var obehagligt, eftersom hon i vanliga fall är världens snällaste. Hon kissade också på sig och var inte alls medveten om vad som pågick runtomkring henne. Det dröjde en bra stund innan hon blev sig själv igen, och hon var orolig och flåsig länge efteråt innan hon lugnade ner sig. Det blev veterinärbesök på eftermiddagen och det togs olika blodprov. Veterinären trodde inte det var vanlig epilepsi trots att anfallet varit epilepsilikande, eftersom hundar vanligen får det i betydligt yngre ålder – Minttu är 7½. Det kan vara allt från dåliga levervärden som orsakade krampanfallet till en hjärnskada, det är bara att vänta tills provsvaren är klara i början av veckan och se vad de visar. Sen får vi ta ställning till behandling eller ytterligare åtgärder, och veterinären skrev ut kramplösande medicin att ge ifall det blir fler anfall. Vissa hundar får återkommande anfall t o m varje dag, medan andra får bara ett enda anfall och sen aldrig mer. Det är olika från fall till fall. Det värsta är att dessa anfall kan medföra agressivitet, både strax innan ett anfall och sen när hunden vaknar efter anfallet, och i värsta fall kan detta leda till att hunden måste avlivas. Blotta tanken på det är fruktansvärd, båda att tänka sig att en så snäll hund kan bli oberäknelig och agressiv, och att bli tvungen att fatta ett beslut om avlivning… Nej, det vill man inte tänka på. Men så är livet, när man minst anar det får man en spark av livet. Nu kan vi inte göra annat än att följa med situationen och hoppas på det bästa. Det har inte blivit några fler anfall och hunden mår bra än så länge.

P2030469

Igår blev det oväntat en liten resa. På torsdagskvällen ringde Alegni mig och frågade om jag ville följa med på en bussresa till Ikea i Tammerfors på lördagen. Naturligtvis kunde jag ju inte motstå erbjudandet, ett Ikea-besök lockar alltid! Efter det som hände på fredagsmorgonen tvekade jag till om jag kunde följa med, men eftersom Minttu var OK och veterinärbesöket gick bra, och det inte heller blev några fler anfall, så kom vi fram till att jag skulle åka som planerat. Och det beslutet behövde jag inte heller ångra, för det hade inte varit några som helst problem med hunden här hemma och jag och Alegni fick en rolig shoppingdag. Det var bara skönt att komma bort lite och få annat att tänka på istället. Och eftersom det var en del saker jag hursomhelst behövde från Ikea kom resan på precis rätt tid. Trötta och belåtna steg vi av bussen vid halv elvasnåret igår kväll.Idag har jag fått ta itu med att packa upp det jag köpt, det känns alltid nästan som julafton att packa upp kassarna och se vad det är som följt med hem från den blågula affären.

P2030465

Trots att jag gärna legat kvar lite längre i sängen i morse, trött efter resan, fick jag masa mig upp och göra mig i ordning för söndagspromenad. Jag har nämligen hängt på ett gäng glada damer i varierande åldrar härifrån byn som brukar samlas och gå ut på promenad på söndagsförmiddagarna. Det var andra gången jag följde med nu och man hinner ventilera både det ena och det andra längs vägen. Riktigt roligt är det att komma sig ut på det sättet, och dessutom ett bra sätt för mig som ändå är relativt nyinflyttad i byn att bekanta mig närmare med några av dem som bor här. Med detta vill jag önska er alla en skön söndagskväll! Må så gott!

10 kommentarer:

Nette Cecilia sa...

Det är med skräck jag läser ditt inlägg om hunden tänk att sådant kan hända ,hoppas det går bra i fortsättningen,så vackra tulpanbilder du tagit man kan nog inte få nog av dom ,kramar Nette

En vacker vardag sa...

Fy vad obehagligt med anfallet. Det är jobbigt med barn och hundar som blir sjuka - då de inte kan säga var det gör ont. Roligt att ni hade en lyckad dag! Ikea är alltid kul.

Njut nu av de vackra tulpanerna. Hoppas det reder sig med vovven! Styrkekramar

Lilja's Corner sa...

Usch, va hemskt med Minttu! Det är så hemskt när djur blir sjuka, då dom inte kan berätta vad som är fel eller var det tar ont :( Hoppas hon slipper få fler anfall. Bra att du haft trevligheter på gång annars så att humöret hålls uppe! Hoppas du får en fin ny vecka!

Kamomilla sa...

Åh, jag läste och kände med dig.. hu så hemskt!! Hoppas verkligen att det inte upprepar sig!

vad roligt med en IKEA resa.Och i goot sällskap!!

Annies Blå sa...

Åh vad otäckt med krampanfall! Hoppas, hoppas att det bara var ett enstaka sådant, att alla prover är bra (eller att det är något som går att åtgärda med rätt behandling!).
Roligt med ikea-besök i alla fall, kanske man får sen några nya grejer här i bloggen så småningom?
Fina tulpaner du fått av din man, sådant piggar alltid upp :)
Kram/Annie

Moster och jag sa...

Men oj... så mycket har hänt hos dig över helgen.
Usch vad hemskt som hände med er kära Minttu! Förstår att ni blev jätte skraja. Hoppas allt har gått bra och att ni inte får nåt negativt svar från djurläkaren. Allt skall bli bra igen!!

Trevligt med Ikea besök och jätte trevligt med så bra resesällskap.
Det brukar verkligen vara som jul då man kommer hem med väskorna.
Ha en riktigt bra start på veckan!! Kram!!

alegni sa...

skönt att höra att minttu inte haft flera anfall efteråt!
tack för sällskapet, när åker vi igen? ;)

Galleri MochB sa...

Ujdå, det är aldrig roligt med sjukdom, varken för människor eller djur. Hoppas allt ordnar sej till det bästa!
Trevligt ändå att du kunde åka. Ikea är aldrig fel ;O)
Kram Mia

Vform sa...

Hej! Hoppas att det där anfallet med din hund var en engångsföreteelse! Inte roligt alls.
Du var väl värd tulpaner :) ...
och resan!
Vi har också söndagsfm.promenad i grupp här i byn! Det är skönt!
Ha en fin vecka!
Kram V.

StrandviksVillan sa...

Väldigt vackra tulpanbilder!
Men oj så ledsamt med hunden... :(
Hoppas verkligen det var nåt som ordnar sig och att han inte behöver få mera anfall.

Förstår att ni två hade trevligt på shoppingresan!!

Må så gott!